skip to Main Content

Chimpansees verzorgen overleden soortgenoten intensief

De onderzoekers filmden in Zambia een vrouwelijke chimpansee die het gebit van haar overleden adoptiezoon reinigde. Het gedrag is mogelijk een primitieve vorm van een begrafenisritueel.
Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
De chimpansees in het filmpje werden geobserveerd in het Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust, een opvangcentrum voor apen zonder ouders in Zambia.

Longontsteking

De overleden chimpansee was een paar jaar eerder in het opvangcentrum beland en geadopteerd door een ouder vrouwtje. Toen het dier bezweek aan een longontsteking wiegde zijn pleegmoeder minutenlang zijn hoofd in haar handen. Vervolgens begon ze met een grasspriet vuil tussen zijn tanden te verwijderen.

Volgens de wetenschappers verzorgden de eerste aapachtige mensen hun overleden soortgenoten mogelijk op dezelfde manier. Uit dit gedrag zouden begrafenisrituelen kunnen zijn ontstaan, zo meldt nieuwssite Phys.org.

Rouw

De onderzoekers waarschuwen dat het gefilmde gedrag niet zomaar kan worden opgevat als rouw. Tot nu toe hebben wetenschappers nog niet onomstotelijk kunnen aantonen dat chimpansees rouwgevoelens hebben.

 

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Back To Top